Brasserie Valentijn Recensie en Waardering

Brasserie Valentijn

Brasserie Valentijn is een Nederlandse romantische komedie en ging in première op 28 januari 2016. De film is geschreven en geregisseerd door Sanne Vogel, die in 2014 haar debuut als speelfilmregisseuse maakte met de film Hartenstraat. Deze film werd genomineerd voor de Rembrandt Award als Beste Nederlandse Film. Sanne Vogel, met een uitgebreide carrière in de theaterwereld en als actrice, probeert nu haar succes als regisseuse in het romantische komedie genre voort te zetten met de film in kwestie: Brasserie Valentijn.

Het hoofdpersonage in deze film is Valentijn, en wordt gespeeld door actrice Georgina Verbaan. Valentijn is eigenaresse van, hoe kan het ook anders, Brasserie Valentijn, een populair en chic restaurant in Amsterdam. Het verhaal speelt zich af op Valentijnsdag, het restaurant is volledig volgeboekt en het beloofd een romantische maar hectische avond te worden. Valentijn heeft alles tot in de puntjes verzorgd en gepland, zodat er niets meer fout kan gaan. Maar dan komt er onverwachts bezoek van Frank, Valentijns oude liefde van twaalf jaar geleden voor wie ze nog steeds gevoelens heeft, die haar een voorstel doet dat ze nooit had zien aankomen.

Recensies

Deze film wordt over het algemeen matig tot slecht beoordeeld. Van alle IMDb-gebruikers die Brasserie Valentijn beoordeeld hebben, geeft maar liefst 29% deze film het cijfer 1, waarmee de gemiddelde beoordeling op IMDb uitkomt op een magere 5.0/10.

Op de Nederlandse website moviemeter.nl lopen de reacties uiteen, maar met een score van 2.06 van de 5 sterren, wordt ook hieruit duidelijk dat Brasserie Valentijn geen kwaliteitsfilm is. Over het algemeen vindt men de film mooi gemaakt en wordt de sfeer omschreven als aangenaam. De film heeft mooie decors en unieke shots, en op dit gebied is de film origineel, blijkt uit de reacties van moviemeter.nl.

Helaas is het grootste deel van de reacties niet zo positief over de film. Ten eerste zou Brasserie Valentijn een remake zijn van de in 2012 uitgebrachte Belgische film Brasserie Romantiek, maar dan een minder goede versie. Hoewel sommigen positief waren over het decor en de shots, blijkt uit de reacties van de gebruikers dat deze na een tijdje gaan vervelen, vooral omdat de film zich afspeelt op één en dezelfde locatie: Brasserie Valentijn, waar de film uiteraard naar vernoemd is.

Het acteerwerk en de personages laten ook veel te wensen over. Afgezien van Georgina Verbaan in de hoofdrol en Lies Visschedijk, die beiden over het algemeen veel lof krijgen voor hun acteerwerk, wordt de rest van de acteurs in de film slecht beoordeeld. De personages die zij spelen, zijn saai, ondergaan geen verandering, vloeken overmatig veel en hebben te veel langdradige dialogen met elkaar. Daarnaast zijn de personages, wat eigenlijk geldt voor de gehele film, overdreven, te raar en onrealistisch, aldus de reacties op moviemeter.nl.

Dit zorgt ervoor dat de film zich qua genre bevindt tussen een (enigszins realistische) romantische film en een surrealistische komedie, maar niet thuishoort binnen één van deze genres. Hierdoor voelt het verhaal geforceerd en cliché, en vindt men de film erg voorspelbaar.

Conclusies

Het lijkt erop dat de tweede speelfilm van regisseuse Sanne Vogel niet hetzelfde succes heeft behaald als dat van Hartenstraat, waarvoor ze de eerder benoemde nominatie kreeg. Het kritische publiek van recensie-websites IMDb en moviemeter.nl geeft Brasserie Valentijn een onvoldoende, wat de film te danken heeft aan het langdradige maar voorspelbare verhaal, slecht acteerwerk en de onrealistische personages die te veel vloeken. Gelukkig werden het decor en de unieke shots wél op prijs gesteld door sommigen. Het valt natuurlijk te betwisten of deze recensenten een geschikt publiek zijn voor een luchtige, romantische komedie als Brasserie Valentijn.